Fuvola tanszak

A zenei oktatás kezdetével a fuvola tanszak is elkezdte működését Nagy Andrea tanárnő vezetésével. Kovács Árpád az 1996/97-es tanévtől tette át székhelyét Bólyba. Addig a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola tanszakvezető fuvolatanára volt. Nem csak kezdők oktatásával indult a tanszak. A Bachmann János által vezetett Fúvószenekarban voltak már magasabb hangszeres jártassággal rendelkező növendékek, továbbá több volt pécsi növendék iratkozott át a bólyi zeneiskolába.

Fuvolás csapat

Fuvola-együttes

A kezdeti évek után megalakult a Fuvola-együttes. Az új kamaracsoport nem csak a település zenei életében töltött be meghatározó szerepet, megyei és országos szinten is kimagasló eredményeket értek el. Kovács Árpád irányította már a kezdetektől a Fuvola-együttes szakmai munkáját. A tanszakon tanító kollégák szakmaiságukkal  segítették az együttest.

Megyei Fuvolás Találkozó

Bóly megkapta a Megyei Fuvolás Találkozó rendezési jogát. A háromévente megrendezett szakmai rendezvényen, az alapfokú művészetoktatási intézményben tanuló Baranya megyei gyermekek vehetnek részt. Első alkalommal az 1997/98-as tanévben rendezte meg iskolánk a Megyei Fuvolás Találkozót.

A bólyi fuvolás „műhely”Árpi

Rendkívül eredménye különböző tanulmányi versenyeken a bólyi fuvola tanszak. Magas a zenei pályán továbbtanuló fuvolisták száma. Több szakmai szervezet is felfigyelt a városunkban működő sikeres tanszakra, s ráragadt a bólyi fuvolás „műhely” elnevezés. Az Országos Továbbképzési programban Kovács Árpád bemutatta a bólyi fuvolatanszakot. A Magyar Fuvolás Társaság 2007-ben Bólyban tartotta a 3 napos nemzetközi fuvolás találkozót. A találkozón jeles fuvolaművészek léptek fel: Matúz István, Dr. Drahos Béla, ifj. Csetényi Gyula, Dratsay Ákos, Berényi Bea, Gyöngyösi Zoltán. Nagysikerű szakmai előadást tartott Prof. Dr. Gráf Graz-ból. 2006-ban Kovács Árpád  a Magyar Fuvolás Társaság Jeney díját kapta, majd 2007-ben  az MZMSZ a „Magyar Művészetoktatásért” kitüntetésben részesítette.

Fuvolás Tábor

Kovács Árpád 1997-től minden évben megszervezte az Országos Fuvolás Tábort Bólyban a zeneiskolás korosztály részére. A táborban kezdetektől kiváló tanárokat sikerült megnyerni, akik a művészi pályára, mint az országos versenyekre kimagasló eredményekkel készítették fel növendékeiket. Több alkalommal a táborba látogattak a hazai zenei élet prominens fuvolás képviselői:

  • Dr. Csetényi Gyula professzor, a Magyar Fuvolás Társaság elnöke
  • Pröhle Henrik a Zeneakadémia professzora
  • Dr Drahos Béla, Liszt díjas, Bartók-Pásztory díjas fuvolaművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának professzora
  • Berényi Bea, fuvolaművész
  • Dratsay Ákos, fuvolaművész
  • James Trevor, fuvolakészítő mester
  • Csider Károly, fuvolakészítő mester

image_galleryBóly város képviselőtestülete, Hárs József polgármester úr vezetésével felkarolta, támogatta a Bólyi Fuvolatábort. Bóly kulturális életének színes színfoltja a nyári táborba érkezők színes kavalkádja. A templomi hangversenyek, a Vigadóban megrendezett és a szabadtéri hangversenyek (Fuvolavarázs) igen népszerűek és támogatottak a bólyi polgárok részéről. A Bóly és Térsége Zeneoktatásáért Közalapítvány minden évben támogatja a tábor megrendezését. A tábor szervezésében tevékenyen vesz részt a Művészeti Iskola és az Erzsébet Vigadó.

A tanszakon tanító tanárok:

2009- Czepf József

2007-2009.: Horváth Orsolya

2006-2008.: Tímár Judit

2004-2007.: Horváth Ildikó

1999-2010.: Gócza Ildikó

1996-2010.: Kovács Árpád

1995-2004.: Nagy Andrea